Feed on
Posts
Comments

De eerste dag. 

Vanaf nu telt alles. Gedachtenfrutsels en beslommeringen van een 60 jarige madame in Zuid-Frankrijk.

image
En daar was de klik. Nog weer een zoveelste? Of DE klik?

De stukjes van de puzzel vielen in elk geval als het kwartje. Naast elkaar. In elkaar. duidelijk, logisch.
De dag daar voor had ze weer, als in een onwezenlijke droom, op de tafel in de ijskoude behandelkamer gelegen. De linkerarm muurvast vastgetaped op de armlegger onder een enorm groot zwaar laken met een gat rond de werkplek op haar pols.

Het medisch team bestond uit de zelfde knullen als het jaar ervoor. Ze waren mooi gebruind in het groen, grappend, net terug van vakantie. Ze had geluk. In deze mannen had ze het volste vertrouwen.

De grote videoschermen toonden precies als een jaar geleden waar haar hart klopte en hoe de contrastvloeistof door de ellenlange katheder duidelijk de kransslagaderen markeerde. Ze had ervaring en keek vol verwachting mee. Een fluitje van een cent.

Het had het bevrijdende moment moeten zijn: ” Nee mevrouw, we zien niets, alles is mooi schoon.” Met daarna de opluchting en het verdere leven.

De stilte en de aarzeling zette de droom op categorie “naar”.

De heren smurf met de groene jurken en mutsjes werden serieus en geconcentreerd na het vrolijke begin van de futiliteiten. Een kwartier lang werden andere flexibele dingen en vloeistoffen door het buisje in de slagader geschoven, er werden metingen gedaan. Getallen uitgewisseld.

Het viel uiteindelijk allemaal mee. Naast de stent had zich een nieuw plakje in de ader gevormd. De eindeloze metingen toonden uiteindelijk aan dat het op geen enkel moment de bloedsomloop hinderde. Dotteren of een nieuwe stent waren niet nodig. Relatief gezien toch niet veel aan de hand. Wel elk jaar de fietstest doen mevrouw Huppeldepup. Nieuwe coronorascopiën zijn voorlopig niet nodig. U kunt volgende week op reis, en woensdag weer gewoon naar uw werk.

De rest van die maandag verdronk ze de contrastvloeistof en haar teleurstelling in liters water. Toch wat down viel ze in die avond slaap in eigen bed en droomde chaotisch.

De nacht was fris, en verkwikt ontwaakte ze door de ochtendzon. De herfst hing voor het eerst in de lucht, vol beloftes na de hete droge zomer. Haar eerste gedachte op de eerste dag van de rest van haar leven was : “Vanaf nu telt alles”. Dat was waar het om ging. De drijfveer van de toekomst, het beschermende vernis van het verleden, de motor van het dagelijks leven. De lijfspreuk tegen de angst de paniek, de zwarte flarden. De therapie voor vrolijkheid en nog wat armenvol geluk.

Zonder originaliteit gaf het de essentie aan van hoe het verder moest.

A partir de maintenant tout compte.

Zuid Frankrijk, 10 augustus 2015.

Tags: , , , , , , ,

Oorlog

image

 

Ik dacht aan de vluchtelingen onder lappen plastic in noodweer aan de Franse grens. Ze mogen het land niet in.
En ik dacht: de grenzen moeten open overal. Zelfs al willen een heleboel mensen dat niet. Het kan niet anders. Het gaat om mensen uit landen in oorlog, onder bezetting. Vluchtelingen.
Vluchtelingen vang je op. Geef je eten. Hebben hulp nodig. Om te overleven, ver van huis en haard. Van hun vaderland en herinneringen.
Ze komen niet voor de lol. Ze ontvluchten de dood, een onverdraaglijk dagelijks leven.

En ik dacht: wat maakt een land een groot land, een volk een groot volk. Kan iemand gelukkig leven in een land dat z’n grenzen sluit omdat we denken niet te kunnen delen. Natuurlijk zijn we bang voor het leed van de vreemdeling. We hebben liever leuke dingen.
Wij hebben al jaren geen echte oorlog meer gehad. We gooien kliekjes in de vuilnisbak. Velen onder ons hebben warme truien en woningen en vaak een auto. Soms wel twee.
We twitteren over onrechtvaardigheid in vreemde landen. Virtueel zijn we onbaatzuchtig. Altruïsten tot in de vingertoppen op onze keyborden.
Maar de grenzen moeten dicht. Er dreigt gevaar.

De stroom zal nog lang aanhouden. Er zijn mensen in levensgevaar. Vluchtelingen. Net als vroeger in de oorlog.

Tags: , , , , , , , , , ,

Gered

 

De muren spreken nog even boekdelen

De muren spreken nog even boekdelen

Ze zaten achter in de boekwinkel aan tafel. Een beetje ouder geworden, net als ik.
Ze herkenden me. Ik stak een hand op en groette: bonjour, bon appétit? Ou déjà fini?
On a fini, groette zij terug. Vous voulez un café? voegde hij toe.
Ik bedankte en zei dat ik nog moest lunchen, haast had en een boek zocht. Continue Reading »

Tags: , , , , , , , , ,

Aan de goede kant

image

Aan het eind van de straat is de zee
Die van zonnige zomers
Van vakantie en bruine lijven
Die van de blauwe lucht.

Onze straat ligt aan de goede kant
Van die zee in het zonnige zuiden.
De kant van vrijheid en welvaart
Al denken we vaak van niet.

Aan de oever reikt het oog ver
Tot aan de kromme horizon
Het hart reikt nog veel verder
Aan de verkeerde kant van die zee

Zal ik ooit nog willen baden
In het blauw aan’t eind van mijn straat
Misschien ooit nog slechts in stilte,
Voorzichtig, in dat diepe tranendal.

Tags: , , , ,

Bofkont

image

Storm op de zondag,
Binnendingen doen. Continue Reading »

Tags: , , , , , , , ,

cr_teun_klumpers_2012

Ik snuffelde de laatste dagen in de oude schrijfselsdoos en kwam dit collectieve Twitterverhaal tegen. Het kwam drie jaar geleden tot stand toen ik mij met griep in bed lag te vervelen en jullie me met z’n allen een dag lang entertainden. De oproep om een illustratie werd beantwoord door Teun klumpers. Het getekende huisje is van zijn hand.

Twitter was toen best leuk, en wij allemaal ook! N’est ce pas?

Twitterverhaaltje

Er was eens… Continue Reading »

Tags: , , , , , , , ,

De dag.

image

Een kriebel lost de dromen op. Een mier stampt over mijn rug. De veeg maakt hem tot dood zwart rolletje. Verpulverd naast het bed. Continue Reading »

Tags: , , ,

Het leven is

A Good morning

Als uren kruipen
Op je knieën
Bijtend in stof
Met tranen in je ogen

Continue Reading »

Tags: , , , , ,

Zonder zin

imageJe mag van me mee, zei ze, over de landkaart gebogen. Je mag mee, maar het wordt een lange rit. Veertien uur heen; veertien uur terug. Geen lolletje met dit weer.
Ze sprak Nederlands tegen me. Zoals altijd als ze een beetje overdone deed. Ik verstond het wel, maar antwoordde tegenwoordig altijd in het Frans. Een persoonlijke vorm van weerstand. Om minder “anders” te zijn. Continue Reading »

Tags: , , , , , ,

De Mens

image

De mens bouwt vliegende kisten die hoog in de lucht ontelbare mensen met suizende snelheid van punt A naar punt B vervoeren.

Naar vreemde oorden en droomstranden, vergaderzalen, conventies, een verre oom, een nieuw leven. Naar elders, naar anders, naar ver, naar verlangen. Ergens in the global village. Continue Reading »

Tags: , , , ,

Older Posts »